Benny E. Andersen

Musik og teater i Grønland

 

I 1980 var Benny på besøg i Illulissat i Grønland. Her fik han sat sig ind i og lært at spille den grønlandske spillemandsmusik ved at spille sammen med lokale traditionsspillemænd. Læs hans brev hjem til vennerne i Albertslund Folkemusikhus, udgivet i folkemusikhusets månedsblad.

 

I vinteren 1997/98 var han igen i Grønland, denne gang i Nuuk, hvor han var blevet inviteret for at samarbejde med det grønlandske teater Silamiut. Faktisk var det et beskedent brev fra Benny til teatrets direktør, Simon Løvstrøm, om at få lov til at komme i praktik på teatret, medens han i forvejen var på besøg i byen, der førte til invitationen.  

inuk

 

Mødet med teatret blev til børneforestillingen Inuk med Benny som forfatter og komponist. Forestillingen blev opført af skuespillerne Linda Petrússen og Anda Kristensen og med Simon Løvstrøm som instruktør samt Benny og Martin Løvstrøm som musikere - både i Nuuk og under en turné til de sydlige byer langs Grønlands vestkyst.

 

Benny havde også lejlighed til at spille fra scenen i kulturhuset Katuaq i Nuuk sammen med Martin Løvstrøm i forbindelse med åbningen af en maleriudstilling af Aka Høegh.

 

Året efter var han igen i Grønland. Denne gang sammen med sin søn, Mads Lumholt, som musiker – og igen for at opføre Inuk.

 

Foruden melodierne til Inuk inspirerede de grønlandske besøg til flere I Anledning Af - polkaer, nemlig Frejaqibib Saqisaava, Huldap SaqisaavaTanyab Saqisaava og Torbjørnib Saqisaava.