Benny E. Andersen

Torkild Lindebjerg om Holstebro Børneteater

Kære Cecilie

Nu er det vist på tide at jeg får tager mig sammen til at skrive og sende det, jeg kan huske om Holstebro Børneteater.

De første par år ved jeg ikke rigtig noget om – og har stadig ikke hørt noget fra den bibliotekar, jeg kender i byen.  Og Comedievognen har heller ikke kommet tilbage med en melding, om de har noget om Bennys flytning til Holstebro

Kom første gang på teatret og i 1973 – Danny og Ellen var på vej tilbage til København. Benny var sammen med Majken, og Mattias var stadig på vej – eller ganske spæd.

Min Indgang til Holstebro Børneteater gik gennem en kæreste Dorthe Rasmussen – som havde Benny som lærer på Holstebro Børnehaveseminarium. Sammen begyndte vi at hjælpe til ved de ”Åbent hus” arrangementer, som teatret var begyndt at afholde hver lørdag i huset i Nellikestræde 7.

Det var også her, jeg mødte Claus Flygare første gang, som jeg mener  var med til at udvikle konceptet omkring ”Åbent hus” arrangementerne.
En af de faste bestanddele var, at Claus med en hånddukke, der hed  Kurt, fortalte et eventyr, som Majken tegnede på væggen, Benny spillede og Danny (nogen gange) lavede danse med de tilstedeværende. Publikum blev involveret og aktiveret til at opføre det eventyr, der nu var under behandling den dag.

Udover eventyret var sanglege, udklædning og sminkeværksted faste ingredienser disse lørdage. Og det var noget helt nyt, ingen havde tidligere lavet noget, der involverede publikum på den måde før – og det var på Børneteater Festivalen i København 1974, vi første gang tilbød ”Åbent hus ” som en ”forestilling”.

Udover det blev der også lavet en forestilling, der hed ”Hønsestykket” – Mener det blev skrevet af Majkens far Kjeld Iversen - tror jeg han hed. Han skrev en del børne tv. Jeg var ikke med i den første version af stykket, men jeg husker, at  Rebecca Brüel og Carsten Bang kom forbi og legede med maskerne, og glemmer  aldrig, da Rebecca Brüel gik rundt i haven på Bannestrup i Tvis og øvede sig i gå som en høne, kun iført et ”hønsehoved” som Majken havde syet. Den dag fik de noget at tale om i Tvis.

Senere lavede vi en udgave af ”Hønsestykket” som blev en del af vores ”Åbent hus” forestilling.

Selv lavede jeg et lille stykke der hed ”Georg Glemsoms Fortælle teater”, som bestod af en dukke, der selvfølgelig ikke kunne huske det eventyr, han havde inviteret til, og måtte have hjælp af publikum. Det var min debut som skuespiller – og det var i høj grad Benny, der skubbede på for at få mig ud af min indbyggede vestjyske generthed. Stykket blev opført for to til ti publikummer ad gangen i forbindelse med ”Åbent hus” arrangementerne.

Holstebro Børneteater ydede også hjælp til skolerne i byen. Også et helt nyt koncept, hvor teatret tilbød hjælp til at lave ”Kejserens nye klæder” som skolekomedie. Det var et samarbejde med nogle elever på Holstebro Børnehaveseminarium og musiker/komponist Palle Føgh, en kollega til Benny (det var på det tidspunkt, da Benny var på vej til at flytte til Albertslund). Skolerne skulle bygge scenografi til stykket inklusiv en ”by” med aktiviteter og boder – Et gennemgående element i alle de ting, Holstebro Børneteater lavede, var at gøre det muligt for alle at deltage. Vi kom til skolen nogle gange før premieren og hjalp med at instruere ”hoffolk”, ”tjenere”, ”borgere” etc.; de store ”roller” blev varetaget af teatret. Det var en stor succes.

På et tidspunkt lavede vi også en TV-produktion med Thorkild Demuth som producer – det var Thorkilds sidste produktion, inden han forlod Danmarks Radio for at lave sit eget teater. Det var en udgave af ”Kejserens nye klæder”, som helt sikkert ikke er set før.  Og det er aldrig blevet sendt, jeg ved ikke hvorfor DR undlod at sende det, men et eller andet sted i deres arkiver ligger der en ikke udsendt udsendelse med Benny og Holstebro Børneteater.

Endelig lavede jeg en forestilling, der hed ” Gøglerstykket” – som Danny Andersen instruerede – en forestilling om udbytning. En lokal musiker Leif Svendsen var også med i stykket. ”Gøglerstykket” blev lavet i København hos Danny – og  Benny var flyttet til Albertslund, og teatret var mere eller mindre i opløsning, tror det har været  i 1976.

Det er mange år siden, og de eksakte årstal og datoer er forsvundet i glemslens brønd, men håber du kan bruge nogle af disse erindringsblade.
Og du er selvfølgelig velkommen til at kontakte mig, hvis der er noget, du mangler, så vil jeg lægge hovedet i blød endnu engang.

Kærlig hilsen

Torkild

Maj 2013