Benny E. Andersen

Next Stop Serbien

Indsamling af serbisk folkemusik og -sang

 

Next Stop- Hos DavorNext Stop Serbien var et dansk/serbisk græssrodsprojekt, der fra 1999 til ca. 2004 arbejdede på at ændre fjendebilleder og nedbryde den isolation, som Serbien var havnet i efter krigene på Balkan i 1990´erne. Ideen med projektet var at knytte serbiske og danske enkeltpersoner og  -grupper sammen hen over fælles interesser f.eks. inden for sport og kultur.

 

Benny, der havde været meget påvirket af den tragiske udvikling på Balkan, tog i sommeren 2001 som  et led i Next Stop-projektet sammen med sin kone, Gerd, til provinsbyen Velika Plana i det centrale Serbien, hvor de slog sig ned for dels at arbejde sammen med et kvindekrisecenter, Zene u akciji, og dels at prøve at finde og indsamle den traditionelle serbiske musik og sang. Det lykkedes ikke mindst med sangeren Miloslav Barjaktarevic i den nærliggende landsby Bugaria.

 

Læs Bennys egen beretning om mødet med Miloslav Barjaktarevic.

 

Davor og MileMen Bennys harmonika  banede i det hele taget vej til en rig udveksling med omgivelserne, og i forbindelse med rejsen blev det også til flere I Anledning Af melodier: Veras femdans, To Women in Action og Kvinder i Beograd.