Benny E. Andersen

Indsamling på Kreta

 

Kreta Musikere og BennyI 1992 var Benny på ferierejse til byen Chania på Kreta.

 

I gaden Grigriou med de mange små værksteder, hvor håndværk af alle slags blev givet videre fra mester til lærling, lå også spillemændenes værksted, Varanaki, hvor den gamle kretensiske musikalske tradition og -spilleteknik blev givet videre i arv fra de gamle til de unge musikanter i lange undervisningsforløb … spil for … spil efter … om og om igen, indtil mester var tilfreds.

 

Benny tilbragte mange timer i musikværkstedet, og i 2000 vendte han tilbage med sin harmonika og båndoptager for at studere både undervisningsteknikken og optage det musikalske stof.

 

Da han kom hjem skrev en ansøgning til Statens Musikråd: Kreta Spil for - spil efter

 

Varanaki er et enestående spillemandsværksted, hvor unge musikere lærer den lokale musik af ældre spillemænd.

 

Midt i Chania ligger et lokale, der ved første blik synes uinteressant. Det er tilsyneladende blot en tom bar, hvor et par mennesker sidder og spiller på violin og laute. Men går man derind og viser interesse for musikken, bliver der aktivitet ved telefonen, og snart er lokalet fyldt med hidkaldte mennesker, der gestikulerer og snakker, spiller for og efter hinanden og synger til.

 

Væggene er tapetseret med  fotografier af spillemandsgrupper og enkeltpersoner, der spiller på violin og laute. Det er de ældre spillemænd samt deres forældre og bedsteforældre i forskellige musikalske situationer i forbindelse med deres virke som lokale spillemænd.

 

Det viser sig, at lokalet/baren er lejet af spillemændene som samlingsted og værksted, hvor de unge kan lære de gamle melodier efter Mester/Lærling princippet. De ældre spiller et stykke, og de unge gentager det, indtil de har lært det. På skift passer de samtidig værkstedet, og serverer drinks for gæster.

 

Vi har optaget nogle bånd, og det viser sig, at denne  nutidige folkemusik viser tydelige lighedspunkter med vore danske ballademelodier. Det vil give en god baggrund for vort hjemlige arbejde med de danske ballader.

 

Teksten munder ud i et ønske om midler til endnu et studiebesøg sammen med Jeppe Nørgaard. Denne ansøgning blev dog aldrig imødekommet.